Wie ik ben

Een van de installaties van het afgelopen Cultuur?Barbaar! festival die mij verbaasde was “Wie ik Ben” van Thom van Gessel. Misschien wel vanwege het gebruik van techniek of de onvoorspelbaarheid van het niet goed weten wat er zal gebeuren.

Screen Shot 2014-05-30 at 10.23.21

Het idee is op zich heel eenvoudig:

Dit zijn berichten waarin iemand iets over zichzelf zegt. Ze worden door een algoritme automatisch gevonden op Twitter en zonder context getoond. Wat overblijft is een klein zelfportret in de vorm van een zin. Omdat de berichten live gezocht worden is de stroom oneindig.

Het zijn dus berichten die niet vooraf zijn ingevoerd of waar enige vorm van controle op is. Het is aan de twitter gebruikers om onbewust de feed te vullen met hun berichten. De enige filer is op hashtags zodat de grootste stroom van reclame boodschappen te filteren. Verder nog wat aanvullende filters (op bepaalde combinaties) om de teksten interessant te maken.

Wie ik ben

Het geeft een apart beeld van de berichten die mensen plaatsen en wat Nederland wil, voelt, heeft of is. Vooral bij landelijke evenementen geeft het toch een mooie afspiegeling van de gevoelens die twitters uitstorten op de wereld.

Het project draaiden tijdens Cultuur?Barbaar! waarbij het voor bezoekers toch verbaasd keken naar de teksten die voorbij kwamen. Soms geen idee waar deze vandaan kwamen. Advies zet de website eens aan voor 10 minuten en je zal je verbazen naar hoe grappig, apart, verbaasd je zal zijn naar het resultaat.

link
http://www.wieikben.nl