Viktor en de riso printer

Het klinkt als een titel van een stripboek en als je naar de afbeelding kijkt zou het niet misstaan als een spannend stripboek over een bandje. Het ontwerp is van Viktor Hachmang een veel te onbekende geweldenaar uit de Bollenstreek die alweer tijdje in Den Haag zit. Het is niet de eerste keer dat ik zwaar onder de indruk ben van het werk van hem. Eens in de zoveel tijd maakt ik graag gebruik van zijn kunsten om een pareltje te maken.

Tijdje terug had ik hem verteld van de plannen voor een mini-expo ter promotie van een docu over SUB071 die in de maak is. Deze wordt gemaakt door een andere heldin, Minja Sarovic waar ik binnenkort meer over zal vertellen. Aan Viktor had ik gevraagd of hij iets wou maken ter promotie van de release van de nieuwe trailer en de mini expo die wordt gedaan tijdens het aankomende LISFE.

Vanaf het begin van de SUB071 is Viktor actief geweest met mooie ontwerpen dus leek mij niet meer dan logisch om hem te vragen. Hij was net bezig met zijn eerste solo expo in Ninasagt Gallery in Dusseldorf. Tussen de drukte door was hij er toch even voor gaan zitten om een poster te ontwerpen.

Viktor Hachmang

Zoals je kan zien een pareltje met een tof effect dat als je er een serie van maakt het ook aan elkaar past. De techniek is RISO en tot een paar weken terug wist ik niet helemaal zeker wat dat nou eigenlijk was. De deal was dan ook dat we de laatste print gang samen zouden doen zodat ik ook kan zien wat nu het resultaat zou zijn.

De RISO printer zelf ziet er eigenlijk uit als een kopierapparaat en op zich werkt het voor een gedeelte ook op die manier. Je stopt er een ontwerp in druk op knop en plop papier rolt er aan de andere kant uit. Binnen in zit een inkt-drum die de juiste kleur print. Door middel van rasters kan je spelen met de verschillende kleuren en op die manier belachelijk toffe dingen doen. Dit ontwerp bijvoorbeeld is kopie van een laag roze en een laag blauw. Door creatief aan de slag te gaan met de rasters en een heel tof ontwerp is het mogelijk om het idee te geven dat het een “zeefdruk” look heeft.

20140411_101953

Maar genoeg over de techniek zou zeggen kijk eens op Viktor Hachmang zijn website en verbaas je net als ik wat voor toffe dingen hij allemaal maakt!