Streamen vanuit de etalage

Het is niet de eerste keer dat ik een streaming project heb gedaan maar de Nachtwinkel was wel een mooie boost in kennis. Kennis van het streamen en wat er tegenwoordig nodig is om een stream te kunnen doen.

Er is bizar veel veranderd sinds een stream van paar jaar terug waar we met een blazende Macbook gekoppeld aan een camera met een BlackMagicPro via een super basic versie van OBS een poging deden. Met een lang ethernet snoer voor de verbinding en maar hopen dat het bleef werken. Het was soms bijna pixels tellen en aantal framedrops was heftig.

Vooraf was de grootste extra uitdaging van de Nachtwinkel het gebrek aan een vaste internetverbinding. Gelukkig is op dat gebied er flinke sprongen gemaakt en heeft een telefoon van tegenwoordig de kracht van een PC van paar jaar terug. Kwa verbinding kan er met 4g eigenlijk heel goed een stream worden gedaan. Toch heb ik mooie gesprekken gevoerd met de helpdesk van T-Mobile. Het was in eerste instantie als insteek om te zien wat de mogelijkheden er eigenlijk waren. Toen hun “unlimited” abo als beste optie naar voren kwam de grote vraag of het wel zou gaan werken in hun ogen. Ze waren positief maar garantie geven vonden ze net iets te ver gaan.

De beste manier om te testen is om het maar te gaan doen. In de een “real-life” situatie kom je pas echt te weten of alle theorie werkt. Dus op het moment dat we de winkel in liepen en de eerste keer onze setup neerzetten kwam de uitdagingen naar boven drijven. De hotspot ging aan en de verbinding werd gemaakt. Het werkte direct! Zonder tweaken of iets gewoon klaar om te gaan.

Ging nog wel iets mis met de audio maar we kwamen er al snel achter dat het niet de verbinding was die daar de oorzaak van was. Kortom streaming in 2018 is alleen maar simpeler geworden. Gewoon een audio / videobron een laptop en telefoon en je kan al profi streaming sessie opzetten. Heb er zin in om te onderzoeken wat we nog meer kunnen doen in de komende tijd.

Nog even een t-mobile puntje “unlimited” klinkt stoer maar niet vergeten dat het een start budget is van 5gig per dag en daarna per 1gig upgraden. Handig om dat goed bij te houden zodat ineens je verbinding weg valt en je zo 10 minuten aan het puzzelen ben wat er aan de hand is πŸ™‚