Cannonball Johnsons waren ook bij Cultuur071 Live in Scheltema

Promotie van radio op locatie

Radio maken is leuk dat weet ik uit ervaring en zeker lokale radio waar je geen idee heb naar de luisteraars. De afgelopen 2 jaar maken Han en Gideon radio op de zaterdagochtend. Een programma over cultuur in Leiden en alles wat daarna gerelateerd is. Dat betekend ook dat er regelmatig een muzikant op de koffie komt. Het is een gezellig programma om naar te luisteren en zeker ook om op bezoek te zijn. Toch is het heel lastig om erachter te komen wie toch de luisteraars zijn uit Leiden die afstemmen.

Om het einde van het radioseizoen te vieren leek het hun leuk om een live programma te organiseren in de Scheltema in Leiden. Op de avond kwamen 10 artiesten voorbij verdeeld over 2 podium. Het blijft natuurlijk lastig in te schatten hoeveel mensen nou echt luisteren en de moeite nemen om op een warme zomeravond naar Scheltema te komen. Ook wel spannend om eens die “luisteraars” in het echt te ontmoeten.

Mij was gevraagd om vooraf te helpen met wat extra promotie via facebook en ik heb geprobeerd om door met regelmaat posten van berichten over de artiesten een combinatie te maken van het informeren van de groep mensen die al hadden aangegeven om te komen en nieuwe mensen aantrekken via de pagina van de artiesten.

Als aanpak gekozen ervoor gekozen om aantal manieren te gebruiken. Als eerste admin geworden van de organiseerde partij. Op deze manier komen de berichten van een bron en deze is voor de lezen van de berichten niet onbekend (dus mogelijk zichtbaar in hun tijdslijn).

Na het aanmaken van de evenement een ronde gedaan om mensen uit te nodigen voor het evenement en zorgen dat er een duidelijke omschrijving was van het te houden evenement. In de tekst gebruik maken van links naar de artiesten pagina’s, de locatie en eventuele sponsoring. Vanuit deze opzet verder gewerkt.

De belangrijkste partners in dit evenement zijn de artiesten, de locatie en sponsor. In dit geval ook de programmamakers en de zender Sleutelstad. Het was goed om te bepalen wie je op welk moment wil inzetten. De programmamakers natuurlijk om het evenement te promoten via de nog resterende uitzendingen. De doelgroep is voor een gedeelte toch de luisteraars van het programma en die kunnen op die manier bereikt worden.

Daarnaast zijn ook zeker de artiesten van belang het is een festival met een lokaal karakter dus het is van belang dat vrienden en kennissen wordt gevraagd om te komen kijken. Nu werkt het in het voordeel dat het gaat om een gratis evenement op een locatie midden in de stad.

Door het maken van slimme posts en zoveel mogelijk links te maken via band fanpage maar ook #leiden hashtags om ervoor te zorgen dat het bereik van de posts zo groot mogelijk is. Wat je merkt is dat een artiest zonder probleem een post over zijn of haar muziek willen linken of sharen. Verder merk je ook dat aantal fans echt alles van hun favoriet leuk vinden.

Vooral is dat je dus eigenlijk gebruik maakt van de andere netwerk om jouw boodschap te verspreiden. Natuurlijk is het ook goed om via andere kanalen ervoor te zorgen dat je content maakt die je kan verspreiden. In dit geval een leuke radio commercial en een aantal sponsoren waardoor je toch weer een compleet nieuw publiek kan bereiken.

flyer Cultuur071 liveflyer Cultuur071 live

Natuurlijk zal er ook nog flink wat persoonlijk contact nodig zijn om mensen te overtuigen. Het werkt dan wel als mensen die persoonlijk zijn bereikt via facebook door herhaling worden overtuigd om toch te komen. Verder heeft het groeiende aantal bezoekers die komen ook alleen maar voordeel op aantrekken van extra bezoekers.

Mensen zijn uiteindelijk toch vooral sociale dieren die graag samen met vrienden samenkomen. Dus hier moet je ook vooral gebruik van maken. Verder kan het liken van een bericht dat een bepaald persoon komt andere ook motiveren. Het is wel werken maar het resultaat is in veel gevallen ook direct zichtbaar door likes, shares of meer mensen die besluiten om zichzelf op aanwezig te zetten.

Let wel op dat het aantal personen die aanwezig is geen garantie is mensen zijn veranderlijk zeker op dagen dat het weer mee of juist tegenzit. Je merkt wel dat mensen die last-minute zich melden meer garantie bieden dan mensen die al weken van te voren dit doen. Het opvoeren van de activiteit op facebook heeft dus ook zeker een voordeel.

Natuurlijk is nazorg ook altijd goed en met een serie foto’s van Emile (beter bekend als de Leidse Glibber) krijg je aardig beeld.

subblicious-cultuur subblicious-productie subblicious-social-media