Cultuur?Barbaar! is gestart als een afstudeerproject van Looi van Kessel en Gerlov van Engelenhoven. Twee jonge cultuurhonden die willen aantonen dat er ruimte is voor wat chaos in de stad. Een idee waar ik mij prima in kan vinden dus vanaf het eerste jaar direct mijn hulp aangeboden.

Het idee van het festival is een combinatie tussen het festival van Cultuur Barbaar en conferentie van Universiteit Leiden. Het idee is dat de bezoekers van de conferentie ook een bezoek brengen aan Cultuur Barbaar. Beide onderdelen hebben het zelfde thema en vormen gezamenlijk een programma voor de bezoekers.

De eerste editie was direct een geslaagde dag in het Scheltema. Een semi-georganiseerde chaos van kunst, poëzie, muziek en actieve bezoekers. Deze eerste editie was naast een geslaagd afstudeerproject ook een start van een samenwerking tussen het festival en de Universiteit. Het was duidelijk dat er een vervolg moest komen.

Voor de editie van 2013 was als thema Walter Benjamin gekozen en wordt het idee van Cultuur Barbaar verder uitgewerkt. Het plan was om de stad meer te gebruiken met als resultaat een festival op meerdere plekken in de stad. Het idee was een dagprogramma in zowel de locaties Vrijplaats en de OpenMakers. Daarnaast een stadswandeling die een groep bezoekers meenam door de stad.

Het middagprogramma werd afgesloten met een maaltijd voor deelnemers, bezoekers en vrijwilligers in de Vrijplaats. Terwijl dit moment rust bezig was werd er in de QBUS de voorbereidingen getroffen voor een avondprogramma. Dit programma met muziek, performances en poëzie zorgden voor een nieuwe groep bezoekers.

Zelf was ik betrokken bij het avondprogramma in QBUS. Vooraf het begeleiden / boeken van de band The Ex als hoofdact. Daarnaast op de avond zelf aanwezig als stage manager voor de QBUS.

Middagprogramma

Cultuur?Barbaar 2013 Aftermath pt. 1 from Minja Sarovic on Vimeo.

Avondprogramma

Cultuur?Barbaar 2013 Aftermath pt. 2 from Minja Sarovic on Vimeo.

Links

cultuurbarbaar.wordpress.com
www.facebook.com/groups/284755944911187/

subblicious-project-cultuurbarbaar