Peurbakkentocht

Naast 3 oktober heb je in Leiden nog een andere fenomeen dat heet de Lakenfeesten. Voor vele is de peurbakkentocht daar het hoogtepunt van. Zelf ken ik de tocht vooral van horen zeggen als een bonte stoet boten met dronken mensen die zwaaien. Soort van carnavalstocht van boven de rivieren maar dan op het water.

Enkele weken geleden is eigenlijk per ongeluk het Smikkelbaard dj-team opgericht. We werden gevraagd om te dj-en in de The Duke of OZ dus dat was een prima aanleiding. De eigenaar was onder de indruk vandaar dat hij ons vroeg om mee te varen op de boot. De boot was ingeschreven als de boot van rugby club DIOK uit Leiden. Vandaar de op het eerste gezicht aparte link tussen rugby en Smikkelbaard.

20140627_182030

Het was een aparte ervaring zo op het water en zeker met de kades vol mensen mensen die de parade van boten voorbij zit komen. Sommige vol met versieringen en andere met wat ballonen. De toch ging vanaf de beestenmarkt richting Annie’s waar de jury de moeilijke taak had om een winnaar te bepalen.

Bij de start had de boot al wat problemen waardoor de biertap al voor de start van de boot werd afgetild. Hierdoor was het alcohol percentage op onze boot redelijk laag in vergelijking met de andere boten. Dat is namelijk wel een opvallend verschijnsel van de peurbakkentocht. Naast een parade is het ook een competitie tussen het publiek en de mensen op de boot wie het snelt dronken kan worden. Op sommige punten leek het of onze stuurman ook een aardige slok op had want het was flink bijsturen met houten balken om de andere boten niet te raken.

20140627_192912

Natuurlijk deed ook onze boot een stukje performance voor de jury. Er werd het bekende beeld van schreeuwende rugby spelers die hun tegenstanders proberen angst in de jagen van stal gehaald. Helaas leverde dit geen prijs op.

Na de volgende brug en wat zwempartijen was ook de politieboot achter ons beetje klaar ermee. We moesten op de boot blijven en rustig zijn. Het humeur van de agent te water was helemaal verpest toen we paar meter verder ineens met motorpech ronddobberde. Via een touw en houten balk werd een weg gevonden naar de kant en was voor ons de peurbakkentocht voorbij.

Een aparte ervaring die je zeker een keer moet mee maken alleen gok ik dat mijn volgende tocht net als de afgelopen jaren zal zijn. Op een plek voor van het water waarbij ik de “muziek” niet kan horen.

subblicious-cultuur subblicious-productie