Mening geven over artiesten

Ik blijf het toch altijd een beetje ongemakkelijk vinden als je jurylid mag zijn. Gisteren was ik een van de juryleden tijdens de 2de voorronde van Grote Prijs van de Bollenstreek in de Solution in Hillegom. Vooraf komen de horror verhalen voorbij van afschuwelijke acts die voor 3 mensen staan te spelen.

Bij aankomst was het even schrikken toen we 3 fietsen in het rek zagen staan. Gelukkig werd binnen al duidelijk dat er zeker wat meer dan 3 personen aanwezig waren. De bands kwamen schuchter even een handje geven en verlieten vol zenuwen weer de ruimte.

Even een moment met de andere leden en korte briefing. Waar gaan we opletten en hoe bepalen we uit deze 5 acts wie de winnaar is. Om 21:00 de zaal in terwijl de eerste act staat te poppelen om te starten. Je ziet dat de zenuwen bij het eerste nummer nog door de magen giert en dat ene loopje, akkoordje komt toch nog niet zo heel soepel door. Het maakt allemaal niet uit want er wordt wel gespeeld en ze laten zien dat ze hun zaakjes in orde hebben. De jury noteert tussen de nummers door snel wat opmerkingen en kijkt toch even hoeveel punten de act voor presentatie zal gaan scoren.

Tussen de acts door even kort jury overleg om te zien wat de mening van de andere leden is. “oh ja vind je dat echt”, “viel toch wel mee” en nog meer teksten. Goed om te zien dat de diversiteit niet alleen in de acts van de avond zit maar ook in de verschillende juryleden.

De avond vliegt voorbij en dan komt het moeilijkste gedeelte. Wie gaat er met de prijs vandaar en hoe ga je dat de act vertellen. De opzet van Grote Prijs is dat er een Tip en Top komt per act en daarna de winnaar bekend wordt gemaakt. Tenslotte mogen de acts achteraf langskomen om te vragen hoe het nu in detail zit.

Een tof element omdat je daarmee kan uitleggen waarom je keuze hebt gemaakt bij een band en dat je ze vooral op een positieve manier verder kan helpen met hun act. Gelukkig waren de acts blij met onze opmerkingen en de meeste hadden oprecht ook de intentie om er wat mee te gaan doen.

Kortom een mooie voorronde in een gezellig en goed gevulde Solution in Hillegom!