Luistersessie: World of Dust

Al jaren en jaren is er nog een plan waar we met Wot Nxt nooit aan toe zijn gekomen. Het gaat om een luistersessie onder de noemer “Club Integraal”. Het idee is heel simpel. Een kleine locatie waar mensen moet luisteren naar muziek. Toen ik vorig jaar hoorde van het plan van Stefan (Word of Dust) was ik meteen verkocht. Echt luisteren en niet loeren naar een bandje terwijl je druk aan het overleggen ben, mail aan het nalopen, vriendjes aan het whatsappen en wat niet meer.

Na de sessie in kleedkamer van Tivoli/Oude Gracht tijdens Snowstart feestje waar we met koptelefoons mochten genieten van de plaat begon het te kriebelen. Ik had voor mezelf een missie om het naar Leiden te halen. De vorm was nog even nadenken maar al snel was duidelijk dat het een onderdeel zou worden van Cultuur?Barbaar! Festival.

Ik moet dus meteen denken aan het plan van “Club Integraal”. De SUB071 vullen met stoeltje en dan een platenspeler met spotje op het podium. Verder geen afleiding erbij en luisteren. Samen met Stefan het verder uitgewerkt en uiteindelijk was het dan afgelopen zaterdag echt kijken of ons plan ook ging werken.

10257885_792887810745852_471194080747343231_n

De SUB071 is normaal een bolwerk van stoere mannen, bier en vooral veel geluid wat uit de boxen knalt. Vanavond dus niet muziek via de speakers om ervoor te zorgen dat mensen het goed konden horen. Het was een aparte ervaring om een doodstille SUB binnen te lopen terwijl boven het festival gewoon doorging. Een moment van rust voor 14 bezoekers. Het licht ging uit, de deur ging dicht en de naald ging op de plaat.

Het was de vraag of iedereen het zou volhouden binnen paar minuten waren er 3 afhakers die het stilzitten toch heel lastig vonden. De rest blijf achter om te genieten van deze speciale ervaring.

Peter van Muziek Gezien heeft het mooi omschreven:

In de pauzes draaien Incendiary en dj Miss World, maar beneden in deSUB071 is er ook een bijzondere luistersessie van The World of Dust. Normaal het zweterige podium voor heftige metalbands, nu een oase van rust met 40 minuten luistergenot met de lp/cd Bhava op een Crosley.Stefan Breuer heeft dit project (muziek en boek) alleen gemaakt en live uitvoeren is moeilijk, maar dit is toch echt een belevenis. Te zien is er niet veel, maar te horen des te meer! Prachtige sfeervolle muziek die herinneringen oproept aan de lp Glass Top Coffin van Ramases uit 1975. En het klinkt toch wel heel bijzonder op deze manier!

10294318_10203976168143577_1582368761834014786_n

Na 38min was het voorbij en was het terug het festival in. Waar het doorging met Rooie Waas, Ballet, Hunter Complex en YesPinkPink. Het was een perfect testcase en wie weet komt dit nog wel een keer terug in een of andere vorm. Een geslaagde sessie waarbij de grote vraag bleef hoe kom je toch aan een plaat die 38min speelt.