Looking back: Smikkelbaard pt1

Afgelopen jaar was ook het jaar van Smikkelbaard. Een zwaar uit de hand gelopen grap van Richard Foster en mijzelf. We hadden van te voren vooral een plan om wat releases te doen van vrienden. Totaal niet verwacht dat er zoveel aandacht voor zou zijn en ook zeker niet dat er zoveel toffe reacties en aanbiedingen voorbij zouden komen.

Het begin allemaal met het plan om een release te doen voo Gul Night Out. Een release van de meest maffe band die ik in de afgelopen jaren ben tegengekomen in de stad. Het plan wordt groeit en is tot op de dag van vandaag nogsteeds in ontwikkeling.

Uiteindelijk komen er een aantal andere vrienden die ook iets willen doen met het label. Als eerste is daar SCMB die al jaren rondlopen met het maken van hun debutplaat. Dat plan blijft ook maar groeien en we hebben ze de opdracht gegeven om een EP te maken. Dit gebeurde redelijk snel en toen moest er iets mee gedaan worden. Een releaseshow gepland en de boel op de facebook. Het was mei toen we na de maffe avond met Debtmaster/Bad Speler/Shocktapes de boel maar online hebben gezet via de bandcamp. De eerste release SUPERSTORAGEMOTHERFUCKER was een feit.

De reacties waren eigenlijk boven verwachting goed. Na een onvergetelijke Gul Night Out show in de Aalmarkt waar ik voor het eerst De Drie Dieren zag. Na de show even gebabbeld en de 2de release was geregeld met VAN DIER TOT DIER waren we officieel los en begon het verzinnen van maffe plannen ter promotie van Smikkelbaard. De volgende release lag namelijk al bijna klaar. Dit was een aparte omdat het meer een rerelease was. De nummers waren al paar jaar oud en de band had geen enkele ambitie om weer op te gaan treden.

Het was ook meer een slechte grap naar Viktor (de zanger) toe. Hij was waarschijnlijk niet heel trots aan het rondvertellen dat hij ooit de leadzanger was in de legendarische punk/art band De Zieke Ridders. Met wel geteld 1 show in de SUB071 was het snel gedaan met de band. Het hoogtepunt zou de show op TEGENDRAADS moeten zijn geweest maar zelf dat was last omdat podium vrees een einde had gemaakt aan de band. De rerelease van de OK EP was een mooie afsluiter/terugblik.

De waren de eerste 3 releases we hadden de smaak te pakken en dachten dat we ons hoogtepunt al hadden bereikt. Dat bleek toch iets anders te zijn.

Smikkelbaard #001
SMIKKELBAARD #001
SCMB – SUPERSTORAGEMOTHERFUCKER

smk3
SMIKKELBAARD #002
DE DRIE DIEREN – VAN DIER TOT DIER

smk2
SMIKKELBAARD #003
DE ZIEKE RIDDERS – OK EP