DIY LiveStream met weinig

Afgelopen donderdag zat ik met klant om de tafel. Kijken of we misschien iets konden verzinnen met video en een komende beurs van TechniShow in de Jaarbeurs Utrecht. Voor de grap kwam livestream voorbij. We zaten even de babbelen of het eigenlijk niet heel tof zou zijn.

Misschien niet vanwege de content maar vooral om te zien hoe het zou werken. Wat is er tegenwoordig nodig om een livestream op te zetten ? Het bleef bij babbelen en beide gingen we verder met andere projecten. De dag erna ineens een sms .. “we gaan livestreamen, zoek maar uit wat nodig is!”. Even rondje gemaakt en een camera en youtube account was al geregeld . Bleek dat er nog wel een kasje nodig was die hardwarematig de encoding slag tussen de camera en laptop kon verzorgen.

We kwamen na wat advies (Dank voor je advies Erik Wildeman!) uit op de BlackMagic MiniStudio dus die direct gekocht bij bol.com en even uitgezocht wat er nog meer nodig was. Wat bleek alleen nog nog paar snoeren (Thunderbolt, HDMI) en check voor een goeie internet verbinding.

settup-livestream-technishow

Vandaag met tas vol spullen op pad gegaan en op locatie en de setup neergezet. Na een verbinding check alles aangesloten en met 2 clicks draaide het direct. Zonder al te veel problemen (nog wel even wat aanvullende software (WireCast) aangekocht en klaar om te gaan. Volgende stap was kijken hoever we de kwaliteit nog konden verbeteren.

Dus wat was de setup:
Laptop / WireCast / Youtube account > Thunderbolt > BlackMagic MiniStudio > HDMI > Camera

Natuurlijk moet je nog wel weten hoe je met een camera omgaat natuurlijk maar dan is het redelijk simpel om iets live te krijgen. Volgende stap is met meerdere camera’s zodat je ook nog even netjes switchen.

Dus heb je plannen voor video en wil je eventueel eens kijken of het ook een livestream zou kunnen zijn? Neem vooral even contact op.