Administratie van de Nederlandse underground

Afgelopen januari hebben we een mega productie gedraaid in de Paradiso. In 24 uur tijd 86 artiesten laten spelen met minimale uitloop en eigenlijk alleen maar tevreden gezichten. Na een paar dagen heerlijk slapen werd het tijd voor de volgende klus. De administratie opstarten voor de afhandeling. Hoe zorg je ervoor dat het soort van georganiseerd lukt om iedereen zijn spullen aan te leveren en de uitbetaling zonder al te veel problemen te laten verlopen.

Het begon met een lange excelsheet vol met bands, gages en mailadres. De eerste stap was om een duidelijke briefing te maken voor de muzikanten. Het resultaat was een “how-to” / stappenplan. Gelukkig vanaf het begin wel slim geweest en alles via een apart mailadres te laten verlopen.

Na de eerste mail waren er inderdaad al super georganiseerde artiesten die hun spullen klaar hadden en op de mail deden. Na de eerste maand was de score iets van 50%. De stroom aan vragen blijf gelukkig uit dus blijkbaar was de communicatie duidelijk genoeg. Het werd pas spannend na de 3de maand waar we bleven steken op 70% van de artiesten die werk hadden gemaakt van hun administratie. Uiteindelijk waren het 6 administratieve drama’s die pas in mei hun spullen hebben geregeld na wat sociale druk via fb berichten en mails 🙂

Uiteindelijk is het fijn dat nu alles is afgerond en dat we met trots kunnen zeggen dat we elke artiest die daadwerkelijk op het podium heeft gestaan vergoed hebben. Sterker nog we hebben ze vergoed vanuit de opbrengst van de deur.