Unplugged is een maandelijkse open-mic avond in de Twee Spieghels. Elke derde woensdag van de maand is het mogelijk voor (beginnende) artiesten om (semi)akoestisch hun kunsten te tonen. Het idee van een open-mic avond is niet nieuw en ook niet uniek voor Leiden. Bijna elke grote Nederlandse stad heeft tegenwoordig wel een avond.

Een gedeelte van het team achter Unplugged was al eerder actief in met het Leids Singer-songwriters Guild (LSG). Deze avonden vonden altijd plaatst in de Hunky Dory. Helaas moest deze kroeg sluiten en was het voor LSG een goed moment om te evalueren en bepalen wat de volgende stap zou zijn. De toekomst van LSG werd beetje onduidelijk en hierdoor ontstond vanuit deze groep een andere groep die onder de naam Unplugged verder ging.

Het idee van de avond is simpel een artiest meldt zich aan en krijgt de mogelijkheid om maximaal 3 nummers te spelen. De artiest kan zich vooraf aanmelden via facebook of op de avond zelf. Hierbij wel de voorwaarde dat de artiest maximal 1 cover speelt zodat hij/zij ook wordt gestimuleerd om eigen werk te spelen.

De avonden worden vooral gepromoot via facebook en “word-of-mouth”. Dit is direct vanaf het begin een succes geweest. Er is een goeie link naar de groep Leidse internationale studenten. Hun “music-club” was vanaf de eerste avond aanwezig om aan te moedigen en ook zelf het podium op te gaan.
Screen Shot 2013-10-01 at 1.35.04 PM

Naast de maandelijkse avonden in de Twee Spieghels is er ook de ambitie om eens in de 3 maanden een avonden te organiseren in de Scheltema. Het idee achter deze avond is dat het een vervolg is op de open-mic in de Twee Spieghels.

Unplugged Selections is een avond waarbij de artiesten zich niet aanmelden maar worden gekozen door de organisatie. Deze artiesten kennen wij vanuit de avonden in de Twee Spieghels. Tijdens de avond krijgen ze meer de ruimte om te spelen op een podium. De avond heeft niet de kroegsfeer maar is in een theatersetting met zitplaatsen. Hierdoor is er namelijk veel makkelijker echt aandacht te krijgen voor de artiesten en wordt er in stilte geluisterd naar de acts. Daarnaast wordt er aan de deur een kleine entree gevraagd om de kosten voor de avond en de artiesten te dekken.

Screen Shot 2013-10-01 at 1.48.18 PM

Werkzaamheden

– Concept ontwikkeling en in samenwerking met team uitgewerkt.
– Promotie gericht op het vinden van artiesten
– Techniek verzorgen tijdens de avonden
– Ontwikkeling door aanvullende selection avonden
– Samenwerking dmv uitbrengen van Unplugged Mixtape via Smikkelbaard

Samenwerkingen

Smikkelbaard, Thomas Gerards, Zoë Van De Kerkhof, Twee Spieghels, Scheltema

Links

www.facebook.com/unpluggedleiden

subblicious-project-unplugged